Brandwerende rolluiken

Er zijn verschillende soorten rolluiken in de omloop. Van inbraakwerende rolluiken, tot rolluiken die u beschermen tegen de zon en zijn warmte. Elk van deze rolluiken zijn geschikt voor een bepaald doel en hebben ze zo hun eigen onderhoud nodig. Dat geldt ook voor de brandwerende rolluiken. Wat zijn dit precies?

Brandwerende rolluiken

Klasse

Er zijn verschillende soorten brandwerende rolluiken. Zo heeft u de keuze uit een rolluik dat slechts 30 minuten de brand vertraagd, maar ook een rolluik die minstens 120 minuten een brand hoort te vertragen. Het is wel zo dat dit een minimaal aantal minuten zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld rolluiken die onder 60 minuten horen, terwijl ze de brand 88 minuten kunnen tegenhouden. 88 is echter nog geen 90, dus hoort hij thuis onder de klasse van 60 minuten. De klasse wordt bepaald door TNO, die de rolluiken aan één kant blootstellen aan een hevige brand. Hoe langer de rolluiken de brand volhouden, hoe hoger de brandklasse uiteindelijk wordt.

Brand

Een brandwerend rolluik moet brand voor minstens 30 minuten kunnen vertragen. Het liefst wordt echter aangeraden om een rolluik van 120 minuten te kopen. Deze regel is door de EU opgelegd door middel van de norm EN1634, voor de makers van de rolluiken. Rolluiken die hieraan voldoen hebben dan ook een certificaat gekregen. De brand wordt vertraagd door speciale stalen profielen waartussen hittebestendig en brandvertragende materialen zijn verwerkt.

Zelf aandrijvend?

Een brandwerend rolluik is altijd elektrisch aangedreven. Dit moet om snel de rolluiken naar beneden te krijgen, in het geval van brand. In sommige gevallen zijn er ook rolluiken die een zelf besturingssysteem hebben. Deze rolluiken gaan op een beheerst tempo naar beneden als er brand of rook is. Een handig idee is om hiervoor een detectiesysteem aan te sluiten voor rook en brand.

 

Inbraakwerende rolluiken

Inbraak

Doordat een brandwerend rolluik een zwaar en stevig profiel heeft, is hij ook erg geschikt als inbraakwerend rolluik. Afhankelijk van de instellingen, kunt u hem hiervoor ook gebruiken. Een combi-brandwerend rolluik kan elke dag gebruikt worden en niet alleen tijdens brand. Deze rolluiken hebben ook een veiligheidskeurmerk en een politiekeurmerk.

Tips

Soms kan het voorkomen dat de rolluiken niet goed reageren op brand of rook. Het is dan ook handig om meerdere afstandsbedieningen te hebben, zodat u hem zelf kunt laten sluiten. Vaak wordt er een afstandsbediening bij geleverd, maar een nood-handbediening kan ook erg handig zijn. Laat u hierover informeren door de rolluiken leverancier.

Vrijblijvende prijsopgave aanvragen

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen wat betreft inbraakwerende en brandwerende rolluiken? Vraag vrijblijvend rolluiken offertes aan via Mir bvba rolluiken en zonwering te Antwerpen.