Houten ramen schilderen doe-het-zelf

Houten kozijnen zijn één van de weinige kozijnen die echt geschilderd kunnen worden. Bij aluminium of kunststof kan dit bijvoorbeeld al niet. Aan de ene kant is dat leuk, aangezien u zelf kunt bepalen welke kleur uw kozijnen welk jaar hebben, zonder dat u steeds de kozijnen hoeft te vervangen. Aan de andere kant zorgt het voor veel onderhoud. Het schilderen van uw kozijnen, is echter niet erg moeilijk en graag willen wij u helpen om dit klusje voor elkaar te krijgen. Met de volgende stappen heeft u zo weer ‘nieuwe’ kozijnen.

Houten ramen schilderen

Benodigdheden

Grondverf Verf
Roerstokjes Schilderstape
Afdekplastic (of oude kranten) Goede kwasten
Terpentine Schuurpapier of schuurmachine
Oude doek Schoonmaakmiddel (ammonia) en stofzuiger

Stappenplan

 1. Begin met de kozijnen goed schoon te maken met een beetje ammonia in warm water. Een normaal sopje kan natuurlijk ook, zolang de kozijnen maar goed ontvet worden.
 2. Schuur nu eerst de kozijnen goed glad. Neem ook de tijd om alle oneffenheden uit de kozijnen te schuren zodat er geen bobbels meer in de kozijnen zitten. Verwijder tevens mogelijk houtrot. Schuur indien nodig ook de laklaag eraf als die laag niet meer een goede kwaliteit heeft.
 3. Zuig al het stof nu voorzichtig met de stofzuiger van het kozijn af. Neem ook alle naden en kieren goed mee, zodat er geen stof meer in het kozijn zit.
 4. Maak het kozijn nu weer schoon met het sopje of de ammonia. Zorg ervoor dat er geen stof of schuurresten meer op het kozijn zitten.
 5. Dek de vloer nu goed af met afdekplastic of oude kranten/
 6. Plak uw ramen goed af met de speciale schilderstape.
 7. Open de grondverf en roer dit goed door met het roerstok. (let op, stap 7 en 8 zijn alleen nodig als u de grondlaag van het kozijn af heeft geschuurd. Nieuwe kozijnen hebben al een goede grondlaag.)
 8. Breng voorzichtig een laag grondverf aan en laat dit goed drogen.
 9. Schuur de nieuwe grondverf voorzichtig een klein beetje op en verwijder de stof en schuurresten goed.
 10. Roer nu de verf goed door met een schoon roerstok.
 11. Breng nu voorzichtig de lak aan. Begin bovenaan het kozijn en werk langzaam naar beneden toe.
 12. Laat dit goed drogen.
 13. Schuur de lak voorzichtig een klein beetje op en verwijder weer de schuur en stofresten.
 14. Breng nog een tweede laag lak aan. Doe dit op de zelfde manier als de eerste laag. Van boven naar beneden.

Meer weten over het schilderen van uw houten kozijnen? Schildersbedrijf Pyck uit Brussel neemt dit graag voor u uit handen. Neem eens vrijblijvend contact op.